NIEUW: Orgelboek met voorspelen bij de 150 Psalmen en de Enige Gezangen

In het najaar verschijnt van Arie van der Vlist een “Orgelboek met voorspelen bij de 150 Psalmen en de Enige Gezangen” in zowel notenschrift als klavarskribo. Een omvangrijk geheel van meer dan 200 pagina’s aan muziek. Het is geschreven in een voornamelijk romantische stijl met soms ook uitstapjes naar b.v. de barok, maar bovendien geschikt in en om de eredienst. Het is te gebruiken bij ritmische als iso-ritmische gemeentezang, mede door diverse uitgewerkte mogelijkheden. Er is rekening gehouden met het niveau van de gemiddelde amateurorganist en het gebruik op een doorsnee dorpsorgel. Niettemin zijn  allerlei muzikale vormen gebruikt zoals canon (in de kwart, kwint en het octaaf), fugato, trio, aria, echo-fantasie, toccatine, voorimitatie etc.

Voor elke psalm staat een voorspel (soms 2) genoteerd. De ene keer een intonatie van enkele maten, de andere keer een uitgebreid(er) voorspel waarbij de gehele psalmmelodie wordt behandeld (voor b.v. de collectezang). Bij langere voorspelen is het meestal mogelijk deze in te korten. Enkele voorspelen zijn in 2 toonsoorten afgedrukt. Al met al een boek wat dus uitermate geschikt is voor de zondagse praktijk. Bovendien is bij het schrijven van dit boek gestreefd om de regels van de harmonieleer te respecteren.

De uitgave is uitgevoerd in een stevige ringband en daardoor makkelijk te gebruiken naast een koraalzetting/koraalboek. Bij alle voorspelen hoeft u tijdens het spelen niet om te slaan.

De laatste jaren verschenen al dergelijke boeken. Door de uitwerking van diverse mogelijkheden is dit boek wel uniek in z’n soort. We hopen dan ook dat dit een welkome aanvulling zal zijn op de reeds bestaande boeken. Een (amateur)organist die zijn taak in de eredienst serieus neemt zal immers blijvend op zoek zijn naar een degelijk voorspel, maar ook naar afwisseling… Daarom is dit een aanrader voor u als kerkorganist!

Tot D.V. 31 oktober 2019 kost deze slechts € 45,— per bundel (excl. verzendkosten). Vanaf 1 november 2019 betaalt u € 49,95 per bundel. Na 12 oktober wordt uw bestelling opgestuurd (mits u deze niet al opgehaald heeft tijdens het concert op 12 oktober). De uitgave in zowel notenschrift als klavarskribo zal dan ook tegelijk verschijnen.

Tijdens het jubileumconcert van Arie van der Vlist (25 jaar organist) op D.V. zaterdag 12 oktober 2019 in de Hersteld Hervormde Kerk te Ouderkerk aan den IJssel zal de bundel gepresenteerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *